Jeg har gennem de sidste par år rodet med en del WordPress sites og tidligere i år flyttede jeg også denne blog over på WordPress.

En af de helt store forcer ved WordPress er det store open source community som konstant pumper nye plugins ud til WordPress brugerne. Ulempen (hvis man kan kalde det det) er faktisk at der er så mange plugins at det er umuligt at få et overblik over hvad der findes. Der er i skrivende stund 27.351 plugins tilgængelige på WordPress.org, nogle er gode og andre er mega dårlige. Derudover er der også mange plugins der mere eller mindre kan det samme, så det kan være svært at vælge det rigtige.

WordPress har en liste over de mest populære plugins, som er et godt sted at starte. Men det kan være en udfordring at finde nogle gode lidt “skæve” plugins, som ikke er så mainstream at de kommer på ovenstående liste, men stadig kan være gode at kende til.

Top 10 lister skal der til

Derfor er der brug for top 10 lister, og jeg vil herunder fremhæve 10 plugins, som jeg synes fortjener lidt mere opmærksomhed, end de får i dag.

1. Limit Login Attempts

Sikkerheden skal være på plads, så du ikke skal spilde din dyrebare tid med hackede sites. Hvis en IP forsøger at logge ind 4 gange uden held, sørger dette plugin for at IP’en bliver blokeret i 20 minutter og efter 4 forsøg mere bliver det forlænget til 24 timer. Siden 8. maj hvor jeg skiftede til WordPress er der blokeret 5.171 IP adresser på dette site, så jeg vil ikke anbefale at du får sendt en mail hver gang det sker :)

2. WP-PageNavi

Hvis du har mere end 10 indlæg vil WordPress lave paginering på forsiden, istedet for at have alle indlæggene på en lang liste. WordPress har dog som standard kun et link til næste og forrige side. Dette plugin indsætter direkte links til alle siderne. Både brugerne og Google vil elske at de kan hoppe direkte til fx side 18 istedet for at skulle klikke sig vej gennem 17 andre sider først.

Hurtig adgang til specifikke sider.

Hurtig adgang til specifikke sider.

3. WP Updates Notifier

Dette plugin sender dig en mail når der kommer en opdatering til et plugin, theme du har installeret eller til selve WordPress. Skide smart hvis du har mange sites eller hvis der går langt imellem du kommer ind i administrationen på dine sites. Hvis du har rigtig mange sites vil en løsning som WP Remote eller ManageWP, hvor du kan opdatere alle dine sites fra et centralt sted, dog nok være at foretrække.

4. CodeStyling Localization

Hvis du arbejder med WordPress sites på dansk, er du sikkert ofte stødt på små tekststykker rundt omkring som enten er dårligt oversat eller ikke er oversat. Dette er især tilfældet med plugins, men themes vil også ofte have nogle småting der skal oversættes. Med dette plugin er det super let at finde de stumper tekst der skal oversættes/omskrives via en super hurtig search-as-you-type funktion. Altsammen styret fra WordPress administrationen uden at rode med filer.

Find hurtigt det du skal oversætte.

Find hurtigt det du skal oversætte.

5. WP Resized Image Quality

Når du uploader et billede til WordPress bliver der genereret nogle forskellige versioner af billedet med de dimensioner, der er angivet i Indstillinger -> Medier. Når WordPress laver disse versioner bliver billederne også komprimeret, så de er mere egnet til web. Denne komprimering er som standard sat til 90% og hvis du gerne vil ændre den til fx 100% for maksimal kvalitet eller højere komprimering (lavere procentsats) for hurtigere loadtid, så kan du gøre det med dette plugin. Dette gælder dog kun for fremtidige uploads, men hvis du læser videre har jeg også en løsning på det :)

6. Regenerate Thumbnails

Hvis du ændrer komprimeringen eller dimensionerne på dine billeder, så har du brug for at dette virker med tilbagevirkende kraft. Hvis du fx får et nyt theme som er 50px bredere vil det være oplagt at lave alle dine billeder bredere, så de fylder ligeså meget som teksten i bredden.

Det kan du nemt gøre med dette plugin. WordPress gemmer nemlig altid den originale billedfil, så hvis du ændrer dimensionerne på dine billeder, så vil dette plugin danne nye versioner af alle dine billeder udfra originalfilen, så du stadig får fuld kvalitet.

7. TablePress

Hvis du har noget spændende data som fortjener at blive præsenteret i en overskuelig tabel, så skal du have TablePress. Det er langt bedre end de indbyggede muligheder i WordPress. Du kan lave tabeller hvor brugerne kan sortere indholdet og det er tæske-nemt at flytte rundt på rækker og kolonner via drag-and-drop. Og så kan du tilmed importere dine Excel filer med et par simple klik.

TablePress har desuden nogle fede extensions (dvs. selvstændige plugins som udvider TablePress funktionaliteten når de installeres). De kunne egentlig ligeså godt have været indbyggede options, men jeg tror måske de er lavet som extensions, for at han kan få lidt penge/donationer for dem. Et eksempel er Responsive Tables som gør store tabeller mobil-venlige. Det har jeg brugt i tabellen med alle linkkatalogerne her. Hvis du ikke lige har din iPhone ved hånden, så bare gør dit browservindue mindre, så kan du se tabellen ændre sig og får en horisontal scroll funktion, så hele indholdet stadig kan ses på en lille skærm.

Tabellen på desktop. Fin på desktop, men for bred til mobil.

Tabellen på desktop. Fin på desktop, men for bred til mobil.

På mobil bliver tabellen roteret 90 grader, og der bliver indsat scroll, så man altid kan se tabellens overskrifter, mens man scroller ned (eller hen) gennem tabellen.

På mobil bliver tabellen roteret 90 grader, og der bliver indsat scroll, så man altid kan se tabellens overskrifter, mens man scroller ned (eller hen) gennem tabellen.

8. The Events Calendar

Der findes et hav af kalendre til WordPress, men denne er en af de bedste jeg har prøvet. Den er nem at bruge for ikke-nørder, den laver selv Google Maps ud fra adresseoplysningerne, det hele bliver præsenteret på en overskuelig liste og så er alt formateret med microformats, så du får Rich Snippets ude i søgeresultaterne.

Rich Snippets i søgeresultaterne.

Rich Snippets i søgeresultaterne.

9. WooCommerce

Okay, WooCommerce er nok kendt af mange, men jeg er alligevel nødt til at tage den med på listen. Jeg har for nyligt testet det af, til at bygge en simpel webshop til en billedkunstner, og jeg synes simpelthen det er utroligt at man kan få et så komplet shopsystem ganske gratis, som tilmed kan sættes op på ganske få timer.

Oprindeligt ville jeg have brugt Shopify, men jeg synes alt for hurtigt man løb ind i begrænsninger – selv med en så simpel shopløsning. Og begrænsninger er der ikke mange af, i et WordPress/WooCommerce setup. Dokumentationen kunne ganske vist være meget bedre, men da det hele styres fra WordPress administrationen er det rimelig let for slutbrugeren at lære at oprette produkter, kategorier, behandle ordre, etc.

10. Cyclone Slider

Jeg skulle for nyligt bruge en slider/karussel til at vise nogle billeder på en forside. Slideren skulle være meget simpel og bare skifte mellem x antal billeder hvert 5. sekund med en simpel animation. Det var dog noget sværere end forventet. Der findes masser af slider plugins, men alle dem jeg fandt var alt for avancerede, enten lavede de nogle vilde animationer, var umulige at finde rundt i eller også kørte de meget tungt når de skulle skifte billede. En af dem krævede tilmed at man skulle installere et særskilt program på computeren, og opsætter slideren i det program og derefter uploade hele skidtet til sitet. Alt alt for besværligt til almindelige mennesker! Til sidst fandt jeg dette plugin, som via et simpelt interface og indstillinger kunne lave den simple slider jeg havde brug for.

11. ???

Kender du andre “skæve” plugins, som er gode at have i baghånden til et kommende projekt? Så smid en kommentar herunder og lad os få dem frem i lyset!